szm.hu   |   BLOG   |   2010   |   09   |   jour de patrimoine
left right
<< Vissza

jour de patrimoine

2010-09-20 13:35:28





Gyönyörű idő, még a műtermemben is felment a hőmérő 16 fokra. Állandóan - comme habitude - fázom itt, már munka közben pizsamanadrágot hordok a farmerom alatt!




Tegnap tehát vasárnap: nem szabad/kell dolgozni. Kapóra jött ez a kultúrünnep, elmentünk kirándulni. Útközben végre egyszer belülről is megnéztem a Vilmore-i templomot, hát kívülről szebb. A végső uticél persze megint Troyes volt, nehéz megunni. Megnéztük a Prefektúra erre az alkalomra megnyitott épületét, de csak akkor engedtek be, ha előtte megnéztünk egy kb 20 perces élőképes, kosztümös felolvasást valami megható történettel, templomos lovagokkal, püspökkel, királynéval… Kicsit levett az illúzióból, hogy a templomos lovagok szerepét négy, átlagban 150 centi magas, valószínüleg hajléktalan adta, ők maguk is nehezen állták meg röhögés nélkül… Annyira ciki volt, hogy fotózni is szégyelltem.
Aztán három gyönyörű katedrális következett, nevüket persze nem jegyeztem meg. Ami meglepő volt, a festmények gyengesége. Viszont a szobrok! 15-16. századi, helyenként festett kőszobrok, elképesztő minőségben. Mondta Philippe, hogy a középkori Troyes-i szobrászat Európa szerte híres, (csak én nem hallottam róla).
Mutatnám:







Figyelem, 16. századi humor!!!




és kicsit közelebbről, ez ám a nagyvonalú marháskodás!!!



A híveket is ideábrázolták? Vajon kicsodák ők?

Persze gyönyörű vitrázsok, üvegablakok:






(rajta a külső architektúra árnyéka)

Táncoló szentek:




és egy csodaszép Madonna:



-   -   -
mindjárt folytatom, csak hívnak ebédelni...
-   -   -

Tizenhatodik századi színes kőszobrok, ez elég ritkaság. Valami bőrdíszműves csapat, asztal alatt kiskutyával, jó kis életkép (ugyanebben a templomban)





Aztán még egy múzeum, ott is remek szobrok és nagyon gyenge festmények. Viszont egy emelettel lejjebb nagy kiállítás a Troyes-i textilszövő-kötő hagyományokról. Gyönyörűséges gépek, egyet már tegnap mutattam; elárulom most már, az egy zoknikötő gép. Ki vannak állítva persze az ezeken a gépeken szőtt-kötött selyemharisnyák, hálóruhák, mintás géppel kötött zoknik, szebbnél szebbek. Meg persze gyönyörű varrógépek:




Elképesztően szép szerkezetek, nem tudtam betelni velük. Haraszti Édeske sírva fakadna, ha látná őket. Akik ezeket kitalálták és megcsinálták: le a kalappal.






 
ez utóbbi is azt hiszem egy körkötő(szövő?) gép: oldalvarrás nélkül szőtt szoknyát, ki volt állítva mellette.

Hát így telt a hazaszeretet napja. Holnap megyek Párizsba két-három napra, meghallgatom Parti Nagy Lajost a Magyar Intézetben, meg szagolok egy kis párizsi levegőt. A bientot.

Komment írása:

Név*:
E-mail*:
Weboldal:
Öt meg három?*:
Komment*:

designcraft