2009-12-14 23:26:11
úgy képzeltem, békés, csöndes napok jönnek, álmatag matatás a műteremben.
hát sűrűbbre sikerültek az elmúlt napok.
9-én könyvbemutató a Pannonhalmi Apátság új boltjában, szemben a Károlyi Palotával. A Bencés kiadó különösebb feltűnés nélkül és kitartóan nagyszerű könyveket ad ki a kortárs teológiáról, és sok már érdekes dologról.
Ezúttal egy népszerűsítőnek is mondható könyv a patrisztikáról:

Egy másik könyv is megjelent a minap (vagy megjelenőben?): archív fotók a múltból, bencés atyák régi fotográfiái.
Regula-oculorum. Mutatnék egy remek fotót belőle:

+ + +
Másnap a Nyitott Műhelybe készültünk, de aztán inkább – némi viszontagságok után – világra hoztam egy csinos kis vesekövet. Hordom gyufaskatulyában a zsebemben.
+ + +
Szombaton Závada Pali születésnapi bulija, na ott nagyon jó volt. Karácsonyra lassan mindenki hazatér, EP-ék is megérkeztek végre... Sok édes jóbarát, kábító vacsora, ezek még gyönyörű tortákat is ettek! Igaz, volt egy diabetikus Esterházy torta is, megkóstoltam: hát a különbség kb annyi, amennyi Claudia Schiffer és egy guminő között lehet.
De elmondanám a vacsora egy töredékét; Pali – Bodor Ádám szép szavával – egy velőtrázó hallevest főzött: hivatalos nevén "halleves a tenger gyümölcseivel". Kifaggattam a részletekről (karácsonykor ki lehet próbálni!):
(forrás: www.fakanál.hu)
HOZZÁVALÓK:
1 póréhagyma (fehér része)
1 zellerszár
30 dkg krumpli
8 dl halleves (halászlé-kockából)
2 szelet baconszalonna
3 dkg vaj
3 evőkanál liszt (Pali nem rakott bele!)
40 dkg tőkehalfilé
25 dkg kagyló (fagyasztott)
20 dkg vörös apró rák (tisztított)
2,5 dl tejszín
4 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
őrölt bors
só
Eddig a hivatalos lista, ZP sok afrikai harcsát főzőtt bele, úgy tűnt a "rák-bele" és "kagyló bele" sem lett kispórolva.
A pórét és a zellerszárat felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A hallevest felforraljuk. A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk, majd kiszedjük. A zsírjába keverjük a vajat, a pórét, a zellerkarikákat, a burgonyát, és állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Amikor megpuhultak, liszttel megszórjuk, és még 1 percig pároljuk, majd a forró hallevessel felöntjük, és kevergetve sűrűre főzzük. Még 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. A halfilét 2 cm-es kockákra vágjuk, a zöldségekhez adjuk, 5 percig főzzük, majd belekeverjük a kagylókat, a rákokat, a tejszínt, a petrezselymet, a szalonnakockákat, és még 5 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, és petrezselyemmel megszórjuk.
Ez a leves mámorító kombinációja a m a g y a r konyha legjobb ízeinek, és a mediterrán boldogsággejzírnek.
(volt még rántott máj/hús, mindenféle kencék, saláták, de a leves mindent a sarokba söpört).