szm.hu   |   BLOG   |   2010   |   02   |   péntek
left right
<< Vissza

péntek

2010-02-05 23:47:50

"A laptop otthonos négyszögében nézegettem a gyűjtemény darabjait, festményeket és fotókat pontosabban fotókat festményekről valamint festményszerű fényképeket. Tudom, hogy ég és föld, hogy a képernyőn nem ugyanazokat a műveket látom, nem látom az anyagot, a fénykép anyagát sem, mégis, én azon a másik, virtuális kiállításon is jól éreztem magam.
Nem vidáman voltam, hanem jól, néztem, fölírtam ezt-azt, kiloptam némely szavakat – punciánkék – és mondatokat Nagy Miklós blogjáról, például, hogy „Kesztránek Jozefáék felé aztán visszajött a tél.”, s ez a tömör, privát kijelentés abban a különös erőtérben, szobamoziban, hogy Nádor Tibor képcímét is idekölcsönözzem, olyan volt, mint egy Mészöly-novella nyitómondata.
Mészöly tárgyilagos szomorúsága többször eszembe jutott, ahogy Krasznahorkai vagy Bodor Ádám is, és persze számtalan szebbnél szebb gondolat, de nem nagyon volt kedvem leírni. Mondom, gyönyörködve néztem és ez jó volt, bőven elég volt, ez volt az én Winterreisém, nonverbális belső megnyitóm. Átfutott az agyamon, hogy akár szólhatna is Schubert dalciklusa, nyilván Dietrich Fischer-Diskauval, de ezt egy kicsit soknak gondoltam, így is csurig volt az este. Jobb volt a csönd, Budapest szűnetlen mormolása a szirénahang és hólapátharákolás borostáival. "

(részlet Parti Nagy Lajos megnyitóbeszédéből Nagy Miklós győri gyűjtemény-kiállításán. Az egész szöveg elolvasható itt, igencsak érdemes!)


+ + +


Ez meg Sándor Erzsi tudósítása a Kossuth Rádióban Vojnich kiállításmegnyitójáról:





+ + +


Holnapra (ma hajnalra) megint hatalmas hóesést jósolnak; huszonöt-harminc centi hullhat. Annáék holnap indulnak vissza síelésből, a halál (mit illik írni? fütyköséről?), szóval konkrétan a halál faszáról, Franciaországból autóbusszal. Küldtünk sms-t, hogy nagy szívásra lehet számítani, üstöllést jött is a válasz: "sok-sok szenyát (szendvicset, a szerk.) csináltunk, van 3 nagy üveg ásványvizünk is. Nagyobb kérdés, hogy innen a hegyről hogyan jövünk le, mert itt ma fél méter hó esett, délben le is zárták a pályákat... Le fogunk jönni, haza is érünk, nó para." Majd valószínűleg együtt jönnek a havazással.
Egyáltalán: olyan furcsa, hogy idén a tél télként viselkedik, nem? Jó lesz a friss hó, mert már az egész várost fekete szutyok fedi. (Amit aztán a friss hó majd kegyesen eltakar.) Abba nem akarnék most belegondolni, hogy mi lesz, amikor ez az egész elolvad!


+ + +


Tegnap megnyílt a Mai Manóban (nem mondhatom, hogy megnyitották, mert Darvasi Laci, akinek tiszte lett volna, belázasodott, és az utolsó pillanatban lemondta a megnyitót.), szóval Vancsó Zoli kiállítása.
De azért megnyílt.
Már annyit áradoztam-írtam tehetségéről, most csak annyi: KÖTELEZŐ MEGNÉZNI!
SOKÁIG NYITVA LESZ.
A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
Bp. Nagymező utca 20. Nytva március 28-ig, minden hétköznap 14-19h-ig, hétvégén 11-19 óráig.

Kostoló az anyagból:
(a szokásos gond persze; ibolyát gázálarcban; fél-egyméteres nagyításban kicsit jobban mutatnak...)













+ + +


Végezetül két Kaukázus szám következik, egyik jobb, mint a másik!

a Teszkó



és a Celeb



(ugyanonan kaptam, mint a Goldberg-variációkat!)

Komment írása:

Név*:
E-mail*:
Weboldal:
Öt meg három?*:
Komment*:

designcraft