szm.hu   |   BLOG   |   2010   |   05   |   hétfő
left right
<< Vissza

hétfő

2010-05-10 23:50:19

A hét baromsága:
muszáj idemásoljak néhány gyöngyszemet Tiffán Zsolt borász (amúgy remek borai vannak), a Fidesz új országgyűlési képviselője HVG-interjújából:
"HVG: Ha már kreatívitás, kénytelenek vagyunk szó szerint idézni honlapjáról. Mennyire szép egy pohár bor mellett a zöld-aranyban fürdő szőlőhegy felett lemenő nap édesen simogató melegében gyönyörködni-fürdeni (...) Egy gyönyörű táj, egy pohár finom villányi bor, néhány perc lágy muzsika, barátok, szeretet, Isten... – Ez a költőiség önt vagy a dörzsölt pr-eseit dicséri?
T. Zs.: Ó, ezeket a sorokat én írtam. Vonzódom az irodalom felé, írtam már könyvekbe is a borról. Az ilyen meglátásaim (sic!) mind ott születnek a teraszon. Este, mécses, és egy pohár bor mellett vetem papírra a gondolataimat. A bor mindig is inspirálta az írókat, festőket, szobrászokat arra, hogy szép, nemes gondolatok szülessenek.
HVG: És milyen gyakran szokott együtt borozgatni Orbán Viktorral?
T. Zs.: Voltak olyan rendezvények, amikor koccintottunk elnök úrral. Nagyon jó izlésű ember, világlátása és nyitottsága a borok kostolása során is érezhető. (!) Szereti szűkebb pátriája, az Etyek-Buda környéki fehérborokat, de elismeri a villányi vöröseket is. Tudom, nagyon érdekli a régi magyar borszőlőfajták, például a csóka telepítése is."


+ + +


Berlinből jött S. A.-tól egy cikk, onnan szedem a következő fotókat. (Spiró új regényében, a hamarosan megjelenő Tavaszi Tárlat-ban is szó esik a szovjet parancsra kudarcba fullasztott magyar kisautó-gyártásról.)
Négyesi Pál cikkéből idézek: "...sokakban élt a vágy valamilyen zárt, télen-nyáron használható jármű után. (mármint a motorbicikivel szemben zárt, a szerk.) Sorra születtek meg a jól-rosszul összeszkabált egyéni kreációk. Ezek közül Surányi Endre 1948-1950 közötti alkotásait propagálta a sajtó, de az évekig tartó munka ellenére csak két darab készült el teljesen. Ezeket 125, illetve 250 cm3-es motor hajtotta, s az egyiket az akkori politikai vezetés második embere, Gerő Ernő is kipróbálta."


Surányi "motorizált cipője", ahogy akkoriban hívták





Gerő Ernő próbálja a kisautót. A háttérben az őszhajú Delmár Walter autóversenyző.




EZ pedig a Balaton nevű modell; különösen a tetején látható kilincs nagyon csinos, amivel kabrióvá volt varázsolható.




+ + +


Két jó Szilágyi Ákos vers a legfrissebb Alföldből:

(ócsak)

ócsak ócsak ócsak én
pár ócskaságot kérek én
pár ócskaságot "ócsak"-ot
csak ott csak ott e kis csikot
égből és földből búcsuként
csókot csupán – a szem csukott


(vita a rendszerről

nem olyan rossz ez a rendszer
mint ahogy onnan látszik! –
mondotta Isten egyszer
mondotta Isten ötször
– "nem is az hogy rossz csak szar!" –
elmondta végül hatszor
de hát mondhatta ott már
nem tudta: rég halott már
senki nem hallotta meg


(Majd mutatok még egyet, de az kicsit hosszabb, lusta vagyok begépelni, de az imént elkértem a szerzőtől, holnap fenn lesz az is...)


+ + +


És még egy kis éji zene, Anna vette az ősszel Párizsban a lemezt: Moshe Leiser jiddis dalokat énekel.

1. Rozhinkales mit Mandeln



2. A kalte Nakht

Komment írása:

Név*:
E-mail*:
Weboldal:
Öt meg három?*:
Komment*:

designcraft